T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / KARESİ - Alişuuri İlkokulu

Tarihimiz

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

 

Alişuuri İlköğretim Okulu 1906 yılında eğitim hayatına başlamış olup Balıkesir ve Türkiye´nin en köklü okullarından birisidir.

Okulumuz binası, 1862 yılında "Müderris Alişuuri Bey" tarafından yaptırılmıştır. Yaptırılan bu bina 1897 de meydana gelen depremle yılınca 1906 yılında Kadı Abdülhalim Bey, yıkılan binanın yerine ahşap olarak yenisini yaptırmıştır. Yeni binaya önce "Yeni Medrese" sonra "Darül Hilafetül Aliye" adı verilmiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarına kadar bu binada eğitim öğretime devam edilmiştir. Kurtuluş Savaşı başında Balıkesir Kongreleri burada yapılmıştır. 1920 yılından büyük zafere kadar "Milli Alay Karargahı ve Sevkıyat Dairesi" olarak kullanılmıştır.

1923 yılından sonra eğitim ve öğretime tekrar açılmıştır. İlk olarak İmam Hatip Okulu daha sonra Hacıilbey İlkokulu adını,1935 da da Alişuuri İlkokulu adını almıştır. Kadı Abdülhalim Beyin yaptırdığı bu bina yıkılarak 1969 yılında yeniden inşa edilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı´na devredilmiş olup yeniden Alişuuri İlkokulu adını alarak hizmete açılmıştır. Bu şekilde 62 yıl hizmet vermiştir.

İlköğretimin sekiz yıla çıkartılması ile birlikte 1997-1998 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren "ALİŞUURİ İLKÖĞRETİM OKULU" olarak hizmet vermitir. 4+4+4 Okul dönüşüm Yapılanmasında Okulumuz İlkokula dönüşmüştür. Bu sebeble Ortaokul bölümü Karesi Ortaokuluna nakledilmiştir.2012-2013 Eğitim Öğretim yılından itibaren ALİŞUURİ İLKOKULU  olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

 

OKULUMUZA İSMİNİ VEREN ŞAHIS

 

Alişuuri Efendi; Balıkesir eşrafından olup "Osmanlı" genelinde de tanınan bir din adamıdır. Eski Karesi vilayetinde vakıf kurmuş; bu vakfa zeytinlikler, arsalar tahsis etmiştir. Bu vakıfın sonucu Alişuuri Mektebi doğmuştur. Bugünkü Alişuuri İlköğretim Okulu´nun olduğu yer eskiden vakfın bir parçasıydı ve Yıldırım Camii´den İbrahim Ağa Camii´ne kadar olan alan Alişuuri mektebine bırakılmıştı.

Bugünkü Alişuuri İlköğretim Okulu´nun girişinde mezarı bulunmaktadır.

"Kurtuluş Savaşı"esnasında Balıkesir´in savunulmasında yer almış 41 kişi arasında Alişuuri Bey isminde bir zaat daha bulunmakla birlikte bununla bir ilgisi yoktur.

Din Bilgini. Zamanın çeşitli bilginlerinin yanında eğitim gördükten sonra, hocalarının destek ve özendirmesi ile İstanbul'a giderek öğrenimini burada tamamladı. 1841-1852 arasında İstanbul'da çeşitli medreselerde müderrislik yaptı. Balıkesir'e dönerek, medrese ve kitaplıklar yaptırdı. Bir çok yeni öğrenci yetiştirdi. Ali Şuuri Efendi, Balıkesir'de imar işine de öncülük etti. Halk arasında "Koca Müftü" olarak tanındı ve sevildi. Yapıtları: Sebha'i Sıbyan, Kâşife.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.12.2012 - Güncelleme: 07.10.2020 11:02 - Görüntülenme: 5246
  Beğen | 3  kişi beğendi

Etiketler :
alişuuri, tarih,